Trouwen

Ja, ik wil trouwen!

Op 1 januari 2018 is een nieuwe wet in werking getreden waarbij je niet meer automatisch in algehele gemeenschap van goederen trouwt, maar in een beperkte gemeenschap van goederen. Deze beperkte gemeenschap van goederen houdt in dat alle goederen en schulden die ná het jawoord zijn verkregen van beide echtgenoten samen zijn. Alles van voor het huwelijk blijft privé. Ook schenkingen en erfenissen die tijdens het huwelijk zijn verkregen blijven privé van de echtgenoot die de erfenis of schenking ontvangt.

 

Moet ik dan nog huwelijkse voorwaarden maken?

De inwerkingtreding van deze wet heeft ook gevolgen waar je misschien niet bij stil staat. Bijvoorbeeld: je bent voor het huwelijk samen eigenaar van een woning in een andere verhouding dan 50%-50%, dan heeft dit tot gevolg dat je na het jawoord wel allebei voor 50% eigenaar bent van de woning. Als je dat wilt voorkomen moet je dus huwelijkse voorwaarden maken!

 

trouwen 111906527519

Ondernemer?

De nieuwe wet heeft ook ingrijpende gevolgen voor de ondernemer. Als je vóór het huwelijk al een onderneming hebt dan blijft deze onderneming privévermogen. Wel behoort de tijdens het huwelijk gerealiseerde winst tot de gemeenschap van goederen, óók de winst die niet is uitgekeerd. Een ondernemer moet daarom een redelijke vergoeding aan de gemeenschap gaan betalen. Eventuele verliezen van de ondernemer vallen ook in de beperkte gemeenschap. Als (toekomstige) ondernemer blijft het dus verstandig de zaken goed vast te leggen in huwelijkse voorwaarden.

 

Neem contact met ons op voor advies!

Zo zijn er nog wel meer voetangels en klemmen. Het is daarom altijd verstandig om vóór het trouwen jullie persoonlijke situatie en wensen te bespreken met de notaris. Wij kunnen jullie adviseren over het maken van huwelijkse voorwaarden. Zo kun je ongewenste verrassingen achteraf voorkomen.

Onze notarieel specialisten in trouwen

Media

Meer informatie


Ook interessant