Schenken

Ik wil graag schenken

LET OP: Jubelton verdwijnt na dit jaar

 

Denk jij eraan je kinderen belastingvrij een ton te schenken voor een eigen woning? Doe dit dan snel! Vanaf 1 januari 2023 kan dit niet meer. Het maximale belastingvrije bedrag is dan nog maar 27.231 euro. Een jaar later verdwijnt de schenkingsvrijstelling eigen woning helemaal. 

Het kabinet wilde aanvankelijk de jubelton – 106.671 euro belastingvrij - geheel schrappen vanaf volgend jaar. Dat bleek echter niet mogelijk. Daarom is het maximale belastingvrije schenkingsbedrag voor de aankoop van een woning gelijk getrokken met de eenmalige verhoogde schenkingsvrijstelling: 27.231 euro. Op 1 januari 2024 verdwijnt de schenkingsvrijstelling eigen woning helemaal. 

 

 

schenken

Sommige schenkingen moeten notarieel worden vastgelegd. Dat is niet het geval als iets van hand tot hand wordt gegeven. Ook giraal geld overmaken valt daaronder. Maar als ouders geld willen schenken zonder het echt kwijt te raken, is een akte bij de notaris verplicht. Zo'n schuldigerkenning uit vrijgevigheid bestaat eigenlijk uit een schenking en een lening tegelijkertijd. De ouders gaan dan het aan de kinderen geschonken geld teruglenen. In de akte staat dan hoe het zit met bijvoorbeeld de rente en de opeisbaarheid. 

 

Maar ook kunnen de ouders aangeven dat het geld bij een echtscheiding van één van de kinderen nooit bij de koude kant terechtkomt. Of dat de kinderen de schenking niet bij een erfenis hoeven te verrekenen met hun erfdeel. De notaris kan adviseren over de erfrechtelijke maar ook de fiscale aspecten. Want in beginsel is er altijd belasting verschuldigd bij een schenking. De notaris kan de aangifte verzorgen, waarbij soms een beroep op een vrijstelling mogelijk is.

Onze notarieel specialisten voor schenken

Ontzettend fijn dat jullie zo goed meedachten toen onze dochter een huis ging kopen en wij haar konden helpen met deze slimme schenking

Ans

Ook interessant