Banksaldo van een overledene uitgekeerd krijgen

micheile henderson SoT4 mZhyhE unsplash 111905840370
10-02-2021 | Nieuws

Een dierbare verliezen is per definitieve moeilijk. Daar hoeven beslommeringen in het bankwezen verder niets aan toe te voegen. Toch blijkt het banksaldo van een overledene uitgekeerd krijgen in de praktijk vaak gepaard te gaan met de nodige administratieve rompslomp. Hoe kan dat?

 

Het simpele antwoord op deze vraag? Banken zijn bang. Angstig dat saldi worden overgeboekt naar rekeningen die daar in de verste verte géén recht op hebben, onder andere. En daardoor willen ze nog weleens vragen naar documenten die de meesten niet in huis hebben liggen.

 

Verklaring van erfrecht

Een verklaring van erfrecht, bijvoorbeeld. Dat is een notariële akte die – soort van – bewijst dat u degene bent met het recht op het erven van de desbetreffende rekening met inhoud. Daarmee heeft u veelal niet alleen toegang tot de rekening, maar kunt u ook de woning van de overledene verkopen én kan diens levensverzekering worden uitgekeerd.

 

BRP

Het kan desondanks voorkomen dat alleen een verklaring van erfrecht niet genoeg is. Banken willen ook nog weleens vragen om een uittreksel BRP: Basisregistratie Personen. Dat is weliswaar geen notariële akte, maar wel een document waarmee kan worden vastgesteld dat u een rechtmatige nabestaande bent.n De BRP bevat bijvoorbeeld persoonsgegevens, maar ook die van uw ouders. Dat laat dus in ieder geval zien dat u een nabestaande bent. Hij is verkrijgbaar via de gemeente.

 

Centraal Testamentregister

Een testament kan ook een oplossing bieden. Daarvoor moet u niet bij de notaris of gemeente, maar bij het Centraal Testamentregister zijn. Er moet dan natuurlijk wel sprake zijn van een testament. Checken of dit inderdaad het geval is, is gratis: het daadwerkelijke testament opvragen kost geld.